Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít

17.02.2021 17:07

Bedrník, aneb lomikámen, pimpoška, pimpinella

/Pimpinella saxifraga/

Miluji název Bedrník a i celá bylinka je dost pěkná. Pochází z čeledi 

miříkovitých. Kořen je taková typická mrkev, vonící jako anýz, 

jedno z nejstarších koření světa. Je tak trošku příbuzný. 

U bedrníků, jako koření se používají listy. Ale i kořen má tuze dobré 

účinky. Bedrník si můžeme dát i do skalky. Pokud jde o účinné látky, 

tak jsou to nejdříve silice, voňavé jako je eugenol, 

kumarin-pimpinellin a 

díky němu tak zvláštně voní či někomu páchne, ale také slizy, 

pektiny, soli vápník, draslík, třísloviny, hořčiny a saponin a tanin. 

Tanin zklidňuje sliznice a průjmy. S kumarinem se musí opatrně. 

Ale v této bylině a užití neškodí, je to jako kumarin v meruňkách. 

Nic se však nesmí přehánět. Hojivě působí na ledviny a 

celé močové ústrojí. Působí detoxikačně a tělo zbavuje usazenin. 

Ledviny dokáže bezvadně pročistit, protože rozloží kameny jak v 

ledvinách, tak v močovém měchýři. Pokud máte problémy s 

dýcháním, sliznice, kašel, atd. také přispěje. 

Tato bylinka dokáže příznivě stimulovat imunitní systém. 

Pokud je nám zima, pociťujeme zimu na těle, nemůžeme se 

zahřát, kombinujme tuto bylinku se zázvorem. 

Samotná bylinka zahřívá a nehodí se 

tedy pro osoby, které jsou horkokrevné. Nepoužíváme ji ani v 

těhotenství, kvůli kumarinu.  Pokud chcete bedrník mít jako koření, 

můžete nať a listy dávat do polévek, pomazánek, jako dochucení. 

Bylo to koření našich babiček, které si je samy pěstovaly, 

míchaly se solí, a používaly na stovky způsobů. 

Kuchyně ve středomoří se bez bedrníku neobejde, ale i německá 

kuchyně ho zná a Anglie též. Dříve byl používaný na morové rány 

nákazy a léčení neplodnosti.

Kořen můžeme dát do likérů, které si sami uděláme. 

Má svíravý protizánětlivý účinek a podporuje vykašlávání. 

Čerstvý je však velmi ostrý a hodně štiplavý, proto je lepší ho usušit. 

Pokud trpíte na astma, záchvaty udělejte si kapky. Také problémy se 

žaludkem vyřeší. Nať má hodně flavonoidů, a je hojivá. 

Můžeme si jí nasušit, přidat na rajčata, do salátů. 

Bedrník nám možná do budoucna ještě ukáže, že má svou 

výjimečnost a sílu. Nepodceňujme ho tedy.